Tvrtka Cedar-Kastav širi se na Bliski istok

Bez autora
Apr 01 2012

Tvrtka Cedar – Kastav na dražbi je postala vlasnik preostalih industrijskih hala i infrastrukture koji su prije pripadali tvornici stolaca Drvne industrije Vrbovsko. Kao jedini ponuđač, tvrtka je za 4,3 milijuna kuna kupila 3,4 hektara industrijskog zemljišta i ruševnih tvorničkih hala DI Vrbovsko, kojoj je svojedobno pripadala i pilana, koju je Cedar lani u rujnu kupio od Grada Vrbovskog za 2,39 milijuna kuna. U pilani su već zaposlili 70-ak radnika, a stavljanjem u funkciju nove imovine posao će dobiti njih još 40-ak. U ovoj godini, sukladno novim tehnologijama, koje će je pripremiti za sve zahtjevnije svjetsko tržište, ulaganja u pilanu Vrbovsko premašiće 20 milijuna. Specijaliziran za plasman piljene građe na prekomorska tržišta, Cedar je lani ostvario ukupne prihode od oko 130 milijuna kuna, dok je očekivana dobit oko 10 milijuna kuna.

Tvrtka Cedar-Kastav širi se na Bliski istokTvrtka Cedar – Kastav  na dražbi je postala vlasnik preostalih industrijskih hala i infrastrukture koji su prije pripadali tvornici stolaca Drvne industrije Vrbovsko.

U planu i finalni proizvodi

Kao jedini ponuđač, tvrtka je, doznajemo, za 4,3 milijuna kuna kupila 3,4 hektara industrijskog zemljišta i ruševnih tvorničkih hala DI Vrbovsko, kojoj je svojedobno pripadala i pilana, koju je Cedar lani u rujnu kupio od Grada Vrbovskog za 2,39 milijuna kuna.

– U pilani smo već zaposlili 70-ak radnika, a stavljanjem u funkciju nove imovine posao će dobiti njih još 40-ak – istaknuo je Darko Prodan, direktor Cedra, te dodao da će u ovoj godini, sukladno novim tehnologijama, koje će je pripremiti za sve zahtjevnije svjetsko tržište, ulaganja u pilanu Vrbovsko premašiti 20 milijuna.

Specijaliziran za plasman piljene građe na prekomorska tržišta, Cedar je lani ostvario ukupne prihode od oko 130 milijuna kuna, dok je očekivana dobit oko 10 milijuna kuna, kaže Prodan, ističući kako su uglavnom orijentirani na Bliski i Daleki istok, najviše na Egipat. U ovoj godini pak realizirat će se izvoz u vrijednosti najmanje 160 milijuna kuna, a u planu su im i nova tržišta na kojima se neće nametnuti samo svojim poluproizvodom, već i proizvodnjom finalnih proizvoda, odnosno namještaja.

– Svjesni smo da Hrvatska ne može imati masovnu proizvodnju, ali bez problema možemo pronaći određene tržišne niše u kojima ćemo cjenovno konkurirati s manjim serijama – kaže Prodan, to više što se DI Vrbovsko, čija su postrojenja preuzeli, već bavila određenom finalnom proizvodnjom.

Očuvanje radnih mjesta

Nakon stečaja 2008. posrnulu je tvrtku, podsjetimo, spašavao sam Grad Vrbovsko, koji je kupio pilanu i u njoj pokrenuo proizvodnju. Riječ je bila o netipičnom potezu jedinice lokalne samouprave koja je preuzetim poduzetničkim rizikom na kraju zainteresirala i ozbiljne kupce. Prodajom pilane Cedru te lobiranjem za kupnju preostalog dijela tvornice stolaca, Grad je potpuno zauzeo društveno odgovorni stav prema očuvanju radnih mjesta.

DI Vrbovsko je, naime, u bivšoj državi predstavljalo jednog od najvećih proizvođača stolova i stolaca te je bilo prepoznata po proizvodnji namještaja kolonijalnog stila za američko tržište, no nakon privatizacije i dolaska vlasnika iz Indonezije te pojave krize završila je u stečaju. Nakon što je lokalna vlast i sama uložila u proizvodnju, kvalitetan rad pilane zaintrigirao je i zagrebačku tvrtku Šerif export-import, koja je za pilanu ponudila više od Cedra, ali je najavila manja ulaganja i otpuštanje dijela radnika.

Cedar je inače najvećih hrvatski prerađivač bukve. U prošloj godini od Hrvatskih je šuma kupio više od 130 tisuća kubika bukove oblovine koja je prerađena dijelom vlastitim kapacitetima, a dijelom u suradnji sa 10-ak kooperantskih pilana diljem Hrvatske s kojima zajedno u svom proizvodnom sustavu trenutačno zapošljava više od 800 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik